top of page
håndplukkede æbler

Håndplukkede frugter til al vores most

Anker 5
Anker 1

Frugtsorter

Discovery-æble
Elstar-æble
Maribelle-æble
Clara Frijs-pære

Til al vores æble- og pæremost bruger vi kun håndplukkede æbler. Frugterne med råd eller pletter kasseres i marken.

Vi bruger primært disse sorter, og laver most af én frugtsort ad gangen. Naturligvis er det uden tilsætningsstoffer, vand og sukker - kun ren frugtmost.

En sort - en most
 

Discovery: 
Discovery er det første æble, vi moster. De bliver plukket i slutningen af august/starten af september, og giver en meget sød æblemost med en meget brunlig farve.

Discovery skal mostes meget hurtigt efter plukning, da de hurtig bliver melede, og dermed ikke giver den mængde most, som de ellers ville kunne give. 

Vi tilstræber at moste samme dag, som æblerne bliver plukket.

Elstar:

Elstar er en krydsning mellem sorterne Golden Delicious og Ingrid Marie.

Æblerne bliver plukket i slutningen af september og starten af oktober.

Elstar kan stå på køl til senere mostning.

Dog praktiserer vi mostning ret hurtigt efter plukning.

Maribelle:
Maribelle er en ny æblesort, der er en krydsning mellem Gloster, Meiprinsess og Elstar.

Æblerne bliver plukket i oktober måned og mostet derefter.

Dette æble er den sort, vi laver mest most af.

Æblet kan ligeledes stå på køl, således vi ikke behøver at moste samme dag som plukning - men som med de øvrige æblesorter, praktiserer vi mostning ret hurtigt efter plukning. 

 

Clara Frijs:

Clara Frijs er en af to sorter til vores pæremost.

Pærerne plukkes skal plukkes på det helt rette tidspunkt: er det for tidligt, er de ikke rigtig modne. Og er det for sent, bliver de en smule melede, hvilket gør, at mosten bliver let grynet.

Pærerne plukkes i  september og mostes samme dag.

Doyenné:
Doyenné du Comice er en fransk pæresort, der er gulgrøn på den ene side og rødbrun på den side, hvor solen rammer pæren.

Pæren plukkes i oktober og kan gemmes på køl.
Dog praktiserer vi, som vi også gør med æblerne, at moste ret hurtigt efter plukning.

Læs mere om æblesorterne i Æblenøglen fra Pometet, København Universitets hjemmeside: http://aeblenoeglen.science.ku.dk/

Anker 2

Mosteri

På Kildegaardmosteri bruger vi elektrisk kværn, bæltepresse og elektrisk pasteuriseringsapparat til at moste vores frugter med.

Anlægget kan presse ca. 800 kg. frugt i timen, og den pressede mostmængde afhænger af frugtsort, plukketidspunkt og hvordan frugten er vokset gennem foråret og sommeren.

Alle håndplukkede æbler bliver vasket og dårlige frasorteret, inden de kommer i kværnen.

Æble- eller pærepulpen falder direkte op i pressen, og mosten bliver presset ud af pulpen ved hjælp af valser og lufttryk.

Den friskpressede most føres over i en tank, hvorfra det pumpes op i pasteuriseringsapparatet, der varmer mosten op til mindst 76° C. Når mosten opnår denne temperatur, formindskes antallet af fordærvelsesbakterier drastisk, og mosten kan holde sig mindst 1½ år i uåbnet stand. 
 

Den varme most bliver tappet på nye flasker eller poser, der lukkes og vendes for at pasteurisere låget/aftapningshane.

Efter afkøling påsættes etiket, og mosten er klar til lager, til salg til restauranter, butikker eller i gårdbutikken.

Vi moster i 0,3 L. flasker, 0,75 L. flasker og 3L poser (stand up pouches).

Vores most er ufiltreret, og der vil derfor efter et stykke tid falde frugtkød til bunden i flasken.

Inden mosten skal drikkes, bør flasken rystet, så frugtkødet igen bliver fordelt i mosten.

 

Det mener vi giver en kraftig og god æble- eller pæresmag.

Genkend vores most i butikkerne og på restauranter

samt fra gavekurve fra f.eks. Hammer Hansen i Fåborg

eller H. I. Hansen Vinhandel fra Odense.

Har du behov for at få presset store mængder til most, enten pasteuriseret i flasker eller rå most til cider i f.eks. palletanke, skal du være velkommen til at kontakte os for nærmere information.

Har du mindre mængder æbler, kan vi også presse dem.

Etiket. Æblemost kildegaardbutik
Anker 3

Større mængder most

bottom of page